Quooker ontkalken. Hoe doe je dat en hoe te voorkomen

Wanneer je een Quooker wilt ontkalken wordt er geadviseerd om de beluchter te verwisselen of staat er later als instructie: quooker filter vervangen. Maar hoe kun je die gebruikstermijn verlengen of überhaupt verkalking of kalkaanslag voorkomen? Naast een aantal tips is belangrijk om te weten hoe het Big Green waterfilter ervoor zorgt dat kalkresten in het water worden ingekapseld en het gekookte water zachter maakt. Dit heeft als voordeel dat er minder kalkaanhechting op het verwarmingselement ontstaat.

P.S. Wil je gelijk weten hoe je iedere kalkaanslag op je prachtige en dure apparaat voorkomt?

Hoe het werkt onze Big Green →

Een Quooker ontkalken in een paar eenvoudige stappen 

Hoe je je Quooker kraanbeluchter en mondstuk in een paar eenvoudige stappen van kalk kunt ontdoen. Geldt ook voor het ontkalken van de Quooker Flex. 

Dit is wat u doet:

  1. Schroef de tapkraanmond los. Dit is de metalen ‘huls’ aan het einde van de uitloop. Het moet er gemakkelijk genoeg af komen. Let op: bij de Flex-kraan is dit het uiteinde van de uittrekslang en niet van de metalen uitloop zelf. 
  2. Verwijder nu het zeefje/ de beluchter. Deze komt er ofwel af met de sproeier of kleeft aan de kraan, maar kan met weinig moeite samen met de rubberen ring eraf getrokken worden.
  3. Azijnbad: leg alleen het zeefje een uur in schoonmaakazijn.
  4. Spoel eventuele overgebleven kalkresten van het zeefje. 
  5. Na dit ontkalken kun je het kraanzeefje weer terugzetten in de huls en voorzichtig weer op z’n plek draaien.

Hoe kun je een Quooker filter vervangen dan wel schoonmaken

Het standaard advies luidt om het Hitac filter eens in de 5 jaar te vervangen. Dat kan veel langer zijn met het Big Green waterfilter en waterontharder! (zie onder). Eerst de simpele tips met betrekking tot het vervangen van het Hitac filter van zowel de Quooker als de Quooker Flex: 

  1. Haal de stekker uit het stopcontact en laat de Quookerkraan doorstromen totdat het water koud is. 
  2. Sluit de waterdruk af en laat het apparaat nogmaals lopen tot er geen water meer uit komt.
  3. Schroef de slang naar zowel de aanvoerleiding als de slang naar de Quookerkraan los. 
  4. Het reservoir is nu los en het Hitac filter kan uit de kast gehaald worden.
  5. Bovenstaande stappen kunnen ook doorlopen worden m.b.t. het quooker filter schoonmaken.

Quooker ontkalken verleden tijd?! Hoe voorkom je kalkaanslag in je dure Quooker? 

Kalkaanslag kan – bewezen – het beste vermeden worden door de installatie van een Big Green waterfiltratie, die tevens een waterontharder is. Door ons waterfilter worden alle kalkpartikels in het water als het ware ‘ingekapseld’. Dit maakt het gekookte water niet alleen zachter maar ook – bewezen – lekkerder. Belangrijkst in dit onderwerp: de Big Green waterontharder heeft als voordeel dat er minder kalkaanhechting op het verwarmingselement van de Quooker ontstaat.

Kalkaanslag voorkomen met het Big Green waterfilter

Het Big Green waterfilter is de ‘next generation’ waterontharder. Dit is zowel een waterfilter als waterontharder voor uw huis, kantoor of restaurant, waardoor u de perfecte kop thee, koffie of gekoelde drank krijgt. De Big Green kunt u aansluiten op al uw keukenapparatuur, inclusief uw kookwatertap. Dit maakt de Big Green waterfilters efficiënter dan standaard filtratiesystemen.

Meer weten over onze prestaties of klantenervaringen? Neem contact met ons op en we leggen u graag alles geheel vrijblijvend uit. Altijd welkom!

Vraag of advies over dit product? →